پايگاه هاي اطلاعاتي پي دي اف چاپ پست الكترونيكي

معرفي پايگاههاي اطلاعاتي

اين هفته:    Google Scholar (گوگل پژوهشي)

پيام دعوت‌كننده گوگل به لابراتوار پژوهش‌گر خود، يعني گوگل اسكولار (Google Scholar):

”Stand on the shoulders of giants”:  ايستادن بر شانه‌هاي غول ها

معادل فارسي  محقق، دانش‌پژوه و پژوهش‌گر

نماي ظاهري: همانند يك موتور جست‌و‌جوي اينترنتي اما ابزاري كارآمد براي دسترسي همه افراد به گزارش‌ها، مستندات و تازه‌هاي علمي و دانشگاهي

تاريخچه

¢    ايده اوليه گوگل اسكولار، زماني شكل گرفت كه دو محقق شرگت گوگل، يعني Alen verstak  و  Anurag Acharya  بر روي نمايه‌‌گذاري صفحات مورد جست‌وجوي گوگل، با يكديگر همكاري مي‌كردند.

¢     در سال 2006م. همزمان با انتشار گروه ديگري از جست‌وجوگران وب، گوگل اسكولار نيز تكامل يافت و بخش‌هاي ديگري همچون تنظيم فهرست كتاب‌هاي موجود و مديريت كتاب‌شناسي، به آن افزوده شد.

¢    در سال 2007م. شركت گوگل، برنامه‌اي را جهت ديجيتالي كردن مقالات ژورنال‌ها آغاز كرد و توافقاتي با ناشران مختلف انجام داد.

¢     به اين ترتيب، صفحات مجلات قديمي، اسكن شد و در اختيار علاقه‌مندان قرار گرفت.

¢     سرانجام، گوگل اسكولار توانست محتواي پنهان وب، يعني صفحاتي را كه به طور معمول در اختيار كاربران قرار نمي‌گرفتند - مانند متن كامل مقالاتي را كه نياز به گرفتن مجوز از ناشر دارند - طي توافق با ناشران، در اختيار كاربران قرار دهد.

شامل دونوع جستجوي ساده و پيشرفته است. نتايج جستجو  شامل اين اطلاعات است: نوع مورد يافت شده(كتاب / مقاله) ، عنوان ، اطلاعات كتابشناسي ، تعداد مقالات ارجاع دهنده

نكته: در خيلي از موارد در جستجوها با مقالاتي مواجه خواهيم شد که در کنار آنها عبارت Citation نوشته شده است ولي قابل کليک نيستند. اينها مقالاتي است که در مقاله ديگري ارجاع داده شده‌اند ولي Google نسخه‌اي از اين مقاله را نيافته است. تا وقتي که نسخه ديجيتالي از اين مقاله يافت شود، بايد منتظر ماند.

ويژگي‌هاي بارز پژوهش‌گر گوگل

1.       رايگان و سريع بودن سرويس پژوهش‌گر گوگل

2.       جست‌وجو در ميان رشته‌هاي دانشگاهي مختلف، به صورت زير مجموعه‌هاي قابل انتخاب

3.       معرفي كتابخانه‌هاي اينترنتي، براي دسترسي به كتاب مورد نظر

4.       مشخص نمودن مقالاتي كه در ساير مقالات به عنوان منبع استفاده شده‌اند.

5.       نمايش اعتبار نتايج جست‌وجو براساس ميزان اعتبار مقاله و تعداد دفعاتي كه به مقاله مورد نظر استناد شده است. ((Citation

6.        جست‌وجو بر اساس زمان انتشار مقاله

7.       جست‌وجوي انحصاري (علاوه بر جست‌وجوي كلي) در مقالاتي كه به زبان‌هاي فرانسوي، كره‌اي، انگليسي، چيني، اسپانيايي، ژاپني و پرتقالي نوشده شده‌اند.

8.       نمايش نتايج جست‌وجو بر اساس ميزان مراجعة ساير نويسندگان به مقالة مورد نظر كه تعيين كنندة ميزان اعتبار مقاله است.

9.       نمايه‌‌گذاري و دسترسي به محتواي پنهان وب با توافقي كه با ناشران مقالات علمي - تخصصي صورت مي‌گيرد.

ورود به گوگل اسكولار                       http://scholar.google.com

بازدیدها: 5860